PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK ÇALIŞMALARI

Okulumuz rehberlik servisi tarafından  Milli Eğitim Bakanlığının genel hedef olarak belirlediği ''psikolojik sağlamlık'' çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında veli ve öğretmenlerin faydalanabileceği pano çalışması, velilere yönelik broşür ve seminer çalışmalarının yanı sıra öğrencilere yönelik sınıf etkinliği de yapılmıştır.


Psikolojik Sağlamlığımızı Nasıl Arttırırız?

Psikolojik sağlamlık, stresli koşullara uyum sağlama ve olumsuz olaylardan sonra toparlanma kapasitesi olarak tanımlanır. Psikolojik sağlamlık potansiyel olarak travmatik olaylardan sonra daha iyi bir gelecek aramaya yönelik kaynaklar oluşturma süreci olarak da kabul edilir. Bu kaynakların bazıları içsel potansiyelimizden, bazıları ise zorluklara nasıl dayanacağımız hakkında öğrendiklerimiz bilgilerden devşirilir. Kendini toparlama yeteneği, iyilik halini destekleyen kararlar alma yetkisine sahip olmayı gerektirir. Farkındalık gibi, sık sık tekrar tazelenmeyi gerektirir (Southwick & Charney, 2012).

1)Becerilerinizi gözden geçirin: Bugün kendinize özgü saydığınız beceri ve özelliklerinizi nerede ve ne şekilde geliştirdiğinizin farkına varın. Yaşadığınız olayların her biri sizde ne gibi beceriler gelişimini destekledi, size neler öğretti, sıkça değerlendirin. Geçmişinizden, başınıza gelen olaylardan öğrenin. “Bu bana ne öğretti? Bu olayda hangi kapasitelerim gelişti?” sorusunu kendinize yöneltin.
2) Deneyimlerinizi zenginleştirin: Sıradanlıktan uzaklaşın, yaşamınıza farklılıklar katın, kendinize farklı beceriler ekleyebilmek için girişimlerde bulunun.

3)Bağlantı halinde kalın, bağ kurun: Bağ kurmak zorlayıcı yaşam olaylarıyla baş edebilmenizde size yalnız olmadığınızı, her şeye rağmen yanınızda size inanan, sizi değerli bulan insanların var olduğu gerçeğini hatırlatır. Duygularınızı gören ve destekleyebilen şefkatli insanlarla bağlarınızı geliştirin. Sosyal ilişkilerinizi geliştirin dostlarınızla ilişkilerinizi güçlendirmek için emek verin. Kendinizi yakın hissettiğiniz ortak amaçlar taşıdığınız gruplara ve topluluklara katılın.
4)Beden sağlığınızla ilgilenin: Bedeninize bakın koruyun güçlendirin.  Sağlıklı beslenmek, su içmek, hareket ve egzersiz bedensel gücünüzü arttıracaktır.
5)Doğayla temas halinde kalın: Doğayı canlıları mevsimleri izleyin ve doğal akışa eşlik edin, açık havada daha çok zaman geçirin.
6)Maneviyatınızı güçlendirin:Manevi olarak size kendinizi daha iyi hissettirecek rutinler, aktiviteler belirleyin. Dua, meditasyon, yoga gibi etkinliklere katılın. İhtiyaç sahibi insanlar için manevi sosyal sorumluluk organizasyonlarına destek olun.
7)Mükemmeliyetçi olmayı bırakın:Kendinizle ilgili iyi olan tüm emek ve çabalarınızı kutlayarak, daha iyi arayışınızın iyilerinizi yok etmesine izin vermeyin.
8)Yaşamınızda size ilham veren amaçlar bularak, yaşamınızı anlamlandırın: Yapmak istediklerinizi ertelemek yerine küçük adımlardan başlayın. Ulaşılmaz gibi görünen o büyük hedefler yerine “Bugün başarabileceğim, gitmek istediğim yere beni ulaştıracak ne yapabilirim?” sorusu üzerinde çalışın.
9)Yaşadığınız zorlayıcı duygularda duyguya kendinizi kaptırmak yerine duygunuzu kabul edin: Bir an önce, “Neye ihtiyacım var? Ne gibi çözüm yolları bulabilirim?” vb. sorularla çözüm odaklı olmayı seçin.
10)Değişime direnmeyin, eşlik etmeyi seçin: Değişim hayatın bir parçasıdır, direnmeyi değil kendinizde düzenlemeler yaparak değişimi anlamak kendi becerilerinizi geliştirmek için emek verin. Her durumda umut ve iyimserliği elden bırakmayın.

Psikolojik sağlamlık, insana özgü her zorlayıcı durumun içinde bir armağan gizli olduğu fikrini kabul edebilmek, düşmemek değil düştükten sonra kendi ellerinden kendi tutarak, umutla yeniden yola devam edebilmektir. 

''Genç bir ağaç yaralandığında o yaranın etrafında dolaşarak büyür. 
Ağaç büyümeyi sürdürürken söz konusu yara ağacın gövdesine oranla nispeten küçülür. 
Uzayan dallar ve büyüyen gövde yaralanma ve engellerin zamanla üstesinden gelindiğini bize anlatır. 
Ağacın geçmişin çevresinden dönüp dolaşarak büyüme biçimi,
 onun o eşsiz karakterine katkıda bulunur .” (Prof. Dr. Peter Levine)

04-12-202304-12-2023

27-10-202327-10-202327-10-202327-10-202327-10-202327-10-202327-10-2023



Kaynak: çeşitli web siteler
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi